Rebeliunea Extinctiei

În petiția sa care solicita cauțiune tranzitorie anticipată, Jacob a spus: „Această mișcare de voluntari ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la diferitele crize și preocupări de mediu din întreaga lume și contribuie la crearea unei schimbări pozitive a sistemului și structurii actuale din lume astăzi, cu mijloace non-violente. . ”

Ce este Rebeliunea Extinctiei?

Mișcarea globală Rebeliunea Extincției, denumită și „XR”, se descrie ca fiind o „mișcare descentralizată, internațională și nepartizană din punct de vedere politic care folosește acțiune directă non-violentă și neascultare civilă pentru a convinge guvernele să acționeze cu dreptate în caz de urgență climatică și ecologică” .

Ce vrea XR?

Grupul are „trei cerințe esențiale” ale guvernelor din întreaga lume. Vrea ca guvernele să „Spună Adevărul”, să „Acționeze Acum” și „să depășească Politica” pentru a face față situației climatice și de urgență ecologică cu care se confruntă lumea.

El dorește ca aceștia să comunice urgența de a aduce schimbări și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până la zero până în 2025.

XR caută să se „rebeleze” și cere grupurilor să „se autoorganizeze”, fără a fi nevoie de permisiunea cuiva, să vină cu planuri de acțiune colectivă, atâta timp cât acestea aderă la principiile și valorile de bază ale grupului.

Acesta sugerează că echipele se organizează în cercuri axate pe mass-media și mesagerie, creând o adunare a cetățenilor, finanțarea și strângerea de fonduri și formarea juridică, după care se poate întâlni un „cerc de ancorare general” pentru a împărtăși informații și a rezolva problemele care nu au claritate pe site-ul său.

Ce activități a făcut XR până acum?

Grupul a anunțat o „Declarație de rebeliune” la lansare, care implică un act public de neascultare civilă la Londra, cerând guvernului să reducă emisiile de carbon la zero până în 2025.

Intenția a fost de a extrage un răspuns constructiv din partea guvernului și, dacă acest lucru nu s-a întâmplat, „o escaladare a perturbării și sacrificiului [va] avea loc timp de două săptămâni de la 12 noiembrie [2018]”. Grupul a anunțat că va face apel la blocarea transportului

infrastructură și activități conexe, judecând și arestări în masă. Planul final a fost să coordoneze acțiunile din alte țări și să se angajeze într-o „rebeliune internațională” în martie 2019.

Peste 1.000 de voluntari au fost arestați pentru aceste activități. Anul trecut, unii membri ai XR au dezgropat o porțiune de gazon la Trinity College, Cambridge, în timp ce au cruțat un măr care este un descendent altoit al celui care a inspirat principiul gravitației universale a lui Sir Isaac Newton. (Newton a plecat la Cambridge în 1661, dar se afla acasă la mama sa în Woolsthorpe, Lincolnshire, când a văzut celebrul măr căzând la sfârșitul verii 1666.)

Voluntarii XR au protestat în Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă, perturbând transportul public. Cu toate acestea, site-ul web XR global afirmă că mișcarea este „strict non-violentă” și că sunt „încălcătoare de legi reticente”.

În aprilie 2019, Greta Thunberg, activistă suedeză pentru schimbările climatice, și-a acordat sprijinul grupului vorbind membrilor săi din Londra.

Și care sunt legăturile și activitățile XR din India?

Mișcarea susține că a fost inspirată de 15 mișcări majore de neascultare civilă din întreaga lume, inclusiv, în afară de sufragiul femeilor și primăvara arabă, lupta Indiei pentru independență. Se referă la Marșul de sare al lui Mahatma Gandhi din 1930.

Site-ul XR spune că există 19 grupuri în țară, inclusiv în orașele Mumbai, Pune, Delhi, Hyderabad, Bengaluru, Kolkata și Chennai, precum și în state precum Goa, Odisha, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Assam și Kerala. De asemenea, are un grup de tineri în Nagpur, ai cărui membri s-au născut după 1990.