Protestele din Hong Kong au explicat

viatabuzaului

Protestele din Hong Kong au început în iunie împotriva planurilor de a permite extrădarea către China continentală. Criticii se temeau că acest lucru ar putea submina independența judecătorească și ar putea pune în pericol disidenții.

Până în 1997, Hong Kong a fost condus de Marea Britanie ca colonie, dar apoi s-a întors în China. Conform aranjamentului „o țară, două sisteme”, acesta are o oarecare autonomie, iar oamenii săi au mai multe drepturi.

Proiectul de lege a fost retras în septembrie, însă demonstrațiile continuă și cer acum democrație deplină și o anchetă asupra acțiunilor poliției.

Ciocnirile dintre polițiști și activiști au devenit din ce în ce mai violente, poliția trăgând cu gloanțe vii și protestatarii atacând ofițerii și aruncând bombe pe benzină.

Proiectul de lege privind extrădarea care a declanșat primul protest a fost introdus în aprilie. Ar fi permis extrădarea suspecților criminali către China continentală în anumite circumstanțe.

Oponenții au spus că acest lucru riscă să expună Hongkongerii la procese neloiale și tratamente violente. Aceștia au susținut, de asemenea, că proiectul de lege va oferi Chinei o influență mai mare asupra Hong Kong-ului și ar putea fi folosit pentru a viza activiști și jurnaliști.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă. După săptămâni de proteste, liderul Carrie Lam a declarat în cele din urmă că proiectul de lege va fi suspendat pe termen nelimitat.

Cum au escaladat protestele?

Protestatarii s-au temut că proiectul de lege poate fi reînviat, așa că demonstrațiile au continuat, solicitând retragerea completă a acestuia.

Până atunci, ciocnirile dintre polițiști și protestatari deveniseră mai frecvente și violente.

În septembrie, proiectul de lege a fost în cele din urmă retras, dar protestatarii au spus că acest lucru este „prea puțin, prea târziu”.

La 1 octombrie, în timp ce China sărbătorea 70 de ani de guvernare a Partidului Comunist, Hong Kong a trăit una dintre cele mai „violente și haotice zile” ale sale.

Un tânăr de 18 ani a fost împușcat în piept cu un glonț viu, în timp ce protestatarii s-au luptat cu ofițerii cu stâlpi, bombe pe benzină și alte proiectile.

Guvernul a interzis apoi protestatarii care purtau măști de față, iar la începutul lunii noiembrie un parlamentar pro-Beijing a fost înjunghiat în stradă de un bărbat care se prefăcea a fi susținător.

O săptămână mai târziu, un polițist a împușcat un protestatar la distanță mică, când activiștii încercau să înființeze un bloc rutier. Mai târziu în acea zi, un alt bărbat a fost incendiat de protestatarii anti-guvernamentali.

În noiembrie, o confruntare între poliție și studenți baricadată pe campusul Universității Politehnice din Hong Kong a devenit un alt moment decisiv.

Mai târziu în acea lună, teritoriul a organizat alegeri ale consiliilor locale care au fost văzute ca un barometru al opiniei publice.

Votul a înregistrat o victorie majoră pentru mișcarea pro-democrație, 17 dintre cele 18 consilii fiind acum controlate de consilieri pro-democrație.

Ce vor protestatarii?

Unii protestatari au adoptat deviza: „Cinci cereri, nu una mai puțin!” Acestea sunt:

  • Pentru ca protestele să nu fie caracterizate ca o „revoltă”
    Amnistie pentru protestatarii arestați
    O anchetă independentă despre presupusa brutalitate a poliției
    Implementarea votului universal complet
    A cincea cerere, retragerea proiectului de lege, a fost deja îndeplinită.

Protestele care susțin mișcarea din Hong Kong s-au răspândit pe tot globul, mitinguri având loc în Marea Britanie, Franța, SUA, Canada și Australia.

În multe cazuri, oamenii care susțineau manifestanții au fost confruntați cu mitinguri pro-Beijing.

Președintele chinez Xi Jinping a avertizat împotriva separatismului, afirmând că orice încercare de divizare a Chinei se va încheia cu „trupuri sfărâmate și oase pulverizate”.

Care este statutul Hong Kong-ului?

Hong Kong este o fostă colonie britanică înmânată Chinei în 1997. Are propriul sistem judiciar și un sistem juridic separat de China continentală. Aceste drepturi includ libertatea de întrunire și libertatea de exprimare. Dar aceste libertăți – Legea fundamentală – expiră în 2047 și nu este clar care va fi statutul Hong Kongului atunci.