Cum să devii asistent social?

Vrei să  devii asistent social  ? Ce pregătire trebuie urmată pentru a avea acces la profesie? Unde ar trebui să te antrenezi și care sunt oportunitățile de dezvoltare?

Deveniți asistent social: Misiune

În ce constă această profesie la care persoanele de contact au o mare parte? Un asistent social lucrează cu persoane în dificultăți, fie că sunt sociale, financiare sau legate de familie. Pot fi copii, adolescenți, adulți sau vârstnici. Asistentul social are un rol de consiliere și de ascultare. De asemenea, promovează incluziunea socială prin informarea oamenilor despre drepturile lor și accesul la diverse beneficii sociale, locuințe etc.

Instruire

Pentru a deveni asistent social, trebuie să aveți  Diploma de stat de asistent social  (DEASS).

Drumul Universității

Puteți alege să urmați traseul universitar pregătind o alegere de carieră socială Asistență socială DUT. Atunci te poți pregăti pentru evenimentele DEASS în 1 an.

Vă rugăm să rețineți că  accesul la DUT este selectiv  și deschis deținătorilor de licență (în general, ST2S …).

Școli speciale

Puteți pregăti DEASS la o școală specială în 3 ani. Deținătorii de bacalaureat se pot înscrie, dar neabsolvenții pot contacta DRASS (Direcția Regională de Sănătate și Afaceri Sociale) pentru a promova examenul de nivel care le permite să-și continue studiile superioare…
Știați că există peste 70 de școli de specialitate . Accesul este evaluat.

Trainingul durează  3 ani  și are  12 luni de pregătire .

În fine, dacă vrei să lucrezi în serviciul public, trebuie să promovezi examene administrative după obținerea diplomei de stat. Ce zici de o carieră de asistent social?

Cariera si dezvoltare

Carieră

Asistentul social poate lucra în diverse medii și structuri: spitale, serviciu public teritorial sau de stat, centre de asistență socială, instituții sanitare, servicii medico-sociale, structuri publice sau private, asociații. Pot lucra și în sectorul liberal.

Aceștia lucrează în colaborare cu casele de economii familiale, primării, medici, educatori, magistrați etc

După trei ani de experiență, asistenții de servicii sociale  pot aplica pentru DEIS  (Diploma de Stat în Inginerie Socială) pentru a accesa posturi de conducere. Există și alte grade complementare: DE al mediatorului familial, Caferuis (Certificat de aptitudine pentru funcții de muncă și șef unitate de intervenție socială).

plată

Potrivit JDD, un asistent social din Franța câștigă  între 1.454 și 2.315 euro  pe lună.