Cum a murit ex-sportivul VASILE NECULA? (II)

| 2013/04/12 | 0 Comments

Iată primul raport de expertiză medico-legală!

„Pacientul ar fi avut şanse de supravieţuire“

Numai că nu s-a intervenit la timp să fie operat de apendicită

„Viaţa Buzăului“ continuă, cu episodul II, seria dezvăluirilor legate de tragedia petrecută în vara anului 2007, atunci când un buzoian în vârstă de 30 de ani a decedat la Spitalul Militar din Capitală, pe patul de spital, la 6 zile după ce a fost evaluat şi tratat eronat, spun procurorii, de trei medici buzoieni, care ar fi trebuit, prin minime analize de laborator, să îşi dea seama că tânărul necesita să fie operat de apendicită. În acest număr publicăm primul raport de expertiză medico-legală, întocmit în cadrul cercetării penale, de către un specialist de la Institutul „Mina Minovici“ dar şi primul aviz dat pe acest raport de Comisia Superioară a Institutului Naţional, documente trecute în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

Şansele de supravieţuire… spulberate
În faţa instanţei, în acest caz, au fost trimişi medicii Rodica Sârbu – endocrinolog, Cristina Iordache – specialist „infecţioase“ şi pediatrul Mariana Barna. Cele trei doctoriţe sunt acuzate că, avându-l ca pacient pe fostul pugilist Vasile Necula, nu au efectuat analizele necesare care ar fi condus, de la bun început la diagnosticul corect de apendi­cită, suferinţă care putea fi înlăturată printr-o „simplă“ inter­ven­ţie chirurgicală. În nu­mărul trecut, „Viaţa Buzăului“ a publicat, tot în exclusivitate, concluziile şi reproşurile pentru fiecare medic în parte.
În cele patru pagini publicate din rechizitoriul procurorilor puteţi citi primul raport medico-legal de necropsie întocmit în data de 7 noiembrie 2007, la patrul luni de la tragedie. În facsimile puteţi găsi şi primul Aviz dat de Comisia Superioară din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“.
Primul medic-legist care a efectuat necropisa a concluzionat, printre altele, că „instituirea tratamentului chirurgical în timp util şi, implicit, stabilirea diagnosticului corect, la nivelul Spitalului judeţean Buzău, ar fi oferit pacientului şanse de supravieţuire“. O altă concluzie a medicului legist face trimitere la aplicarea tratamentelor greşite care ar fi condus la decesul pacientului: „deşi a fost iniţiată de un proces inflamator-infecţios (deci cauza tanatoiniţială a fost de natură patologică şi nu traumatică), datorită neaplicării tratamentului optim (chirurgical) în timp util, moartea numi­tului Necula Vasile poate fi interpretată ca fiind violentă, deoarece lanţul tanatogenerator nu a fost întrerupt (posibil culpabil) de personalul medical de specialitate din Spitalul Judeţean Buzău, care putea şi trebuia să realizeze acest lucru.“ (Vezi facsimil 1)
Contra-expertiză
În rechizitoriu apare ulterior, un nou raport medico-legal al Comisiei Superioare din cadrul Institutului „Mina Minovici“, urmare a contestaţiilor depuse de medicii cercetaţi pentru ucidere din culpă. În facsimil 2, 3 şi 4 aveţi detaliile punctate de această Comisie care precizează, printre altele că „în mod logic ar fi fost necesare efectuarea unor investigaţii de laborator, în ambulator, precum şi un consult de medicină internă sau de chirurgie, medicul endocrinolog neavând competenţă pentru diagnosticul pe care l-a stabilit“.  De la primul medic a început traseul de coşmar al tâ­nărului Vasile Necula, care ulterior a ajuns şi pe mâinile a încă doi medici, trimişi în judecată la rândul lor pentru ucidere din culpă.
În numărul următor vom pu­blica şi concluziile procurorilor de caz în baza tuturor rapoartelor medico-legale efectuate în acest dosar.
Mihai BunăziuaArticole pe aceasi tema:

Tags: ,

Category: Sanatate

Leave a Reply